De ontwikkeling binnen het grafisch werk van Harrie Schalken
Binnen het geheel van deze vier groepen zeefdrukprenten is een zekere ontwikkeling waarneembaar. De wat oudere prenten zijn meestal ontstaan uit het bewerken van foto’s, het manipuleren met beelden uit de werkelijkheid. Ze vertonen een enigszins collageachtig karakter en het kleurgebruik is zacht, zandkleurig.
De laatste 15 jaar treden in de prenten steeds meer de menselijke figuren op de voorgrond. De kleuren worden feller, bonter, afwisselender. De verbeelding wordt ook directer, wilder, expressionistischer. Het geheel krijgt een schilderachtig karakter.
Bijna alle prenten bevatten losse dichtregels of volledige gedichten, eveneens van de hand van Harrie Schalken. Het talige aspect loopt als een rode draad door heel het werk heen.
Elke prent afzonderlijk is op de expositie van een toelichting voorzien, handelend over het ontstaan, de ideevorming, de gedachten die erachter zitten, de koppeling met het gedicht. Dit met de bedoeling dat het werk er niet kil-solitair hangt, maar dat de kijker ook méér contact kan maken met het hoe en waarom, met de gedachten van de maker. Zo komen de vormgever en de didacticus samen.