Praktische zaken

Logo musuem

 

Bel voor meer informatie en afspraken over de speciale programma's met Harrie Schalken 0165 302290 of stuur een e-mail.

EEN TOCHT LANGS DE VELE DRUKTECHNIEKEN

Download dit programma  [opent in nieuw venster]

Onderwerp
Een gang langs de diverse druktechnieken inclusief een uitgebreide toelichting en eventueel zelf drukken.

Doelgroep
Bestemd voor kleinere groepen volwassenen (maximaal 20 personen), bijvoorbeeld als onderdeel van een fietstocht van een groepje volwassenen, themadagen georganiseerd vanuit serviceclubs, themadagen/uitjes georganiseerd vanuit onderwijsteams, bedrijfsverenigingen enzovoorts. Het programma is bedoeld voor groepen met een gemengde samenstelling, qua voorkennis, beroep, belangstelling. Dus voor elk wat wils. Voorkennis is voor het uitvoeren van activiteiten niet vereist.

Inhoud
Na binnenkomst en ontvangst in ruimte 1, meteen bij de ingang, worden in ruimte 4 drie antieke boekdrukpersen in werking gezet en van de nodige wetenswaardige toelichting voorzien; duur ca. 15 minuten. Vooral het in werking zetten van de oudste drukpers, -een ouderdom van al 200 jaar- is sensationeel om naar te kijken. Vervolgens gaat de hele groep verder naar ruimte 6 (het zeefdrukatelier), waar ieder individueel een tweekleurenzeefdrukje kan afdrukken en zo het verschil tussen hoogdruk en doordruk ervaren kan. Door dat te doen krijgt iedereen ook een betere kijk op de moeilijkheden die zich voordoen bij het drukken van bijv. complexere zeefdrukprenten in 20 kleuren.

Daarna kan de groep uiteengaan, zich verspreiden over de acht museumruimtes. Die rondgang kan ieder individueel of in duo’s maken met een zelfsturende rondleiding op schrift. Doordat in elke ruimte zich niet meer dan ca. vijf mensen bevinden, kan een groep van ca. 25 mensen in het museum rondgaan zonder elkaar in de weg te lopen. Ieder start in een andere ruimte, en ongeveer per 10 minuten schuift het geheel op: naar een volgende ruimte. Uiteraard bestaat de mogelijkheid verdiependerwijze over van alles en nog wat door te vragen.

Los daarvan kan eenieder die dat wenst gebruik maken van de ‘kinderdrukhoeken’: met name druktechnieken voor oudere kinderen blijken, zo heeft de praktijk uitgewezen, ook voor volwassenen interessant te zijn. Er zijn hier een aantal activiteiten mogelijk.

De eigen voornaam zetten met een zethaak en oude losse loden letters en dat vervolgens afdrukken met een antiek drukpersje. Zo ervaart eenieder wat het spiegelbeeldig tekstzetten precies inhoudt: het wezen van de uitvinding van de boekdrukkunst ca. 1450.

De eigen voornaam spiegelbeeldig monteren in een bestaande tekst samengesteld uit antieke houten biljetletters, en het geheel afdrukken op de antieke reclamerolpers van Vroom & Dreesman van 50 jaar geleden: een ik-poster.

De eigen voornaam in Egyptische hiëroglyfen (ca. 3000 v. Chr.) drukken

Het bekijken van mappen/klapramen met de diverse kleurstadia, de opbouw van meerkleurendrukken bij zeefdruk doorzien.Het bekijken in de video-hoek, in ruimte 3, van videofilms naar keuze, zoals over Gutenberg en de uitvinding van de boekdrukkunst, over middeleeuwse handschriften, het schrijven in kloosters en het maken van miniaturen, over het ontwerpen en clicheren voor zeefdruk, enzovoorts.

Zo kan dus ieder tijdens het rondlopen en met behulp van de rondleiding iets naar keuze, of meerdere zaken naar keuze, uitvoeren, het product in de droogrekken leggen en bij het verlaten van het pand meenemen.

Kosten
De kosten zijn afhankelijk van de groepsgrootte en bedragen € 7,50 per persoon met een minimum van € 90.
Koffie/thee in de pauze zijn bij de prijs inbegrepen.
Daarnaast geen bijkomende kosten. Door mij voor de groep en door de groep zelf geproduceerd drukwerk kan dus mee naar huis worden genomen.

Duur
De praktijk heeft aangetoond dat men met dit alles - demonstratie, rondleiding volgen en activiteiten - zeker anderhalf uur geanimeerd bezig is.

Groepsgrootte
Tot ca. 20 personen.

Bijzonderheden
Alleen op afspraak. Tijden in overleg. Bel voor de mogelijkheden.

Voor vragen en opmerkingen info@grafischmuseumindengroenenzonck.nl