Demonstraties met antieke persen.

Werk- en drukhoek voor kinderen
Werk- en drukhoeken voor kinderen.

200-jarige etspers nu in bedrijf en veel activiteiten voor kinderen tijdens het nationaal museumweekeinde: zaterdag 14 en zondag 15 april in het grafisch museum 'in den groenen zonck' in Wouw.

 

Het grafisch museum 'in den groenen zonck' in Wouw kwam in het bezit van een zeldzame Parijse 'LeDeuil'-etspers uit begin 1800. Op deze pers werd in het recente verleden nog gewerkt door de bekende Utrechtse topetsers Peter Vos en Gerard van Rooy.

Nu staat hij in Wouw: zowel op zaterdag 14 als op zondag 15 april geeft de kunstenares Madelon la Porte (Halsteren, 1972) demonstraties eigentijdse etsen afdrukken op deze fraaie grote handpers met zijn twee meter breed spakenwiel. Zij drukt eigen werk af, dat ook te koop is.

Madelon la Porte

Madelon la Porte

Ook is de 150 tot 200 jaar oude boekdrukkerij van het museum dit weekeinde in werking: Harrie Schalken, de museumeigenaar, en Rob Schrauwen, ooit werknemer in de voormalige drukkerij 'van Poll' in Roosendaal, bedienen de door menskracht aangedreven antieke drukpersen en geven toelichting.

In de lettergieterij worden tevens met de hand loden letters gegoten zoals de uitvinder van de boekdrukkunst Gutenberg dat in 1450 al deed: een fascinerend schouwspel.

Harrie Schalken

Voor kinderen is het museum deze twee dagen een drukwalhalla: ze kunnen stempelen, zeefdrukken, tekstzetten, boekdrukken, historische drukkersmutsen vouwen; daarnaast nog vele andere activiteiten.

Zaterdag 14 en zondag 15 april, 13–17 uur. Sterk gereduceerde toegangsprijs van slechts 1 euro, zoals in alle Nederlandse musea tijdens dit museumweekeinde.

[04042012]