over museum 'in den groenen zonck'

Museum binnenGrafisch museum & atelier 'in den groenen zonck' is een klein, intiem museum, met op panelen de uitvinding en de opkomst van de boekdrukkunst, de opkomst en de werking van de andere grafische technieken; oude drukpersen en ambachtelijke materialen vooral over hoogdruk en boekdruk. Een aparte afdeling is gewijd aan de zeefdruk, in de vorm van het ook toegankelijke zeefdrukatelier van de eigenaar H. Schalken.

Museum binnenHet museum 'in den groenen zonck' is gehuisvest in de beide voormalige koetshuizen van het eind-18de-eeuwse pand 'in den groenen zonck' en op de bovenverdieping van het huis zelf, een aristocratisch boerenwoonhuis. Het is gelegen in de kom van het fraaie, door de 15e eeuwse Sint Lambertuskerk gedomineerde, Brabantse dorp Wouw. Het geheel is deels in 1975, deels in 2004 gerestaureerd en fungeert sindsdien als onderkomen voor zowel het grafisch museum, alsook als woonhuis en als grafisch atelier van de eigenaar.

Ontstaan van de collectie en oprichting van het museum

Het museum is particulier bezit van de eigenaar van het pand, de neerlandicus-grafisch kunstenaar Drs. H.C.F. Schalken (Harrie, Weert, 1946), wonend en werkend in hetzelfde pand. Het allereerste begin van de collectie werd gevormd in het kader van een studieverzameling materialen rond een doctoraalscriptie boekwetenschap van de eigenaar destijds in Utrecht en Amsterdam, later overgebracht naar Wouw. Sindsdien is het museum een - niet-commerciŽle - eenmansonderneming gebleven, gestadig groeiend via schenkingen als gevolg van het vrijkomen van steeds meer hoogdrukmaterialen bij het overgangsproces van boekdruk naar offsetdruk in veel drukkerijen.

De collectie van het museum 'in den groenen zonck'